Bunicul, persecutat de comunisti

“Interesant om, bunicul Miron!”, asa si-l aminteste Miron Mitrea pe tatal mamei sale, Miron Neagu. “Ii seman foarte mult. Chiar si unul dintre prenume il am de la el. Celalat, Tudor, e de la bunicul din partea tatalui”, spune Mitrea. “Era un om deosebit: un ardelean adevarat, ordonat, pedant, disciplinat, dar si foarte aspru! Nu se juca niciodata cu noi, nepotii. Ne dadea, in schimb, sfaturi foarte bune!”, povesteste, nostalgic, politicianul. De la el a mostenit asprimea si autoritatea, dar si optimismul.

Puscarie politica

“A fost primul editor de limba romana din Ardeal! El l-a publicat prima oara pe Beniuc. Dar cat a suferit, bietul om, de-a lungul vietii…”, spune Mitrea. A facut puscarie politica si pe vremea comunistilor, si pe vremea austro-ungarilor. “Dar nu a cedat! Cand au venit comunistii, i-au luat tot – casa, editura, afacerile, chiar si mobila. El fusese in Partidul National si l-au pedepsit. Nu mai avea unde sa lucreze, asa ca s-a angajat ca muncitor, la spart piatra”, povesteste nepotul Miron.

Cand era copil, Miron Mitrea isi vizita destul de des bunicul. “Imi aduc aminte ca, la masa, cand ne strangeam cu totii: nepoti, bunici, parinti, nimeni nu incepea sa manance inaintea lui bunicu’. Si cand termina el si isi stergea mustata, trebuia si noi sa fim gata!”, povesteste, amuzat, politicianul.

“Nu ne spunea povesti si avea pretentia sa nu-l contrazicem vreodata. Era serios si avea multa grija de el: citea mult si era un talentat cantaret de muzica populara. Prin anii ’60 stiu ca fusese invitat sa cante la un mare festival de folclor la Paris, se pregatise mult, dar, in ultima clipa, a fost inlocuit cu marea cantareata a romanilor, Maria Tanase. De-aia la noi in familie nu se asculta Maria Tanase”, spune glumind Mitrea.

In galeria foto puteti gasi coperta si prefata culegerii de doine realizata de Miron Neagu, dar si o nota admirativa semnata de George Enescu

Galerie imagini:

Sumar interviu:

Marime font + -

Trimite prin email unui prieten

[contact-form-7 404 "Not Found"]

Printeaza articolul

Adauga la favorite

Adauga la del.icio.us

Adauga la Digg

RSS Feed